Etniile din Dobrogea se întrec astăzi în măiestrie culinară, la festivalul ce are loc la Cumpăna. Participă reprezentanţii mai multor etnii ce convieţuiesc de sute de ani în Dobrogea.
Cele mai talentate bucătărese din judeţele Constanţa şi Tulcea se vor prezenta în faţa unui juriu cu bucatele tradiţionale pregătite în casă. Turcoaicele au prezentat cum s-au priceput ele mai bine renumitele baclavale sau patălgean kofteli (vinete cu chifteluţe şi iaurt), care nu ies niciunde la fel de bune ca în casele lor.
Gospodinele din Sarighiol de Deal, judeţul Tulcea, au venit cu plăcintă de dovleac sau de lapte şi cu halva macedonească. Nelipsit a fost şi mielul învelit în cocă. Cea mai grea sarcină a fost a juriului, care a trebuit să decidă care a fost cel mai bun fel de mâncare. S-au decis să premieze toate gospodinele care şi-au dat silinţa să prezinte cât mai bine mâncarea tradiţională a etniei sale.
După degustarea mâncărurilor delicioase, publicul s-a îndreptat spre terenul amenajat la marginea localităţii Cumpăna, lângă Sala Sporturilor Victoria unde a avut loc Kureşul, tradiţionalele lupte tătăreşti. Au mai avut loc şi demonstratii de judo şi tir cu arcul susţinute de mebrii clubului sportiv Hunter din Constanţa.
Pe scenă au evoluat ansamblurile: Kardelen, Româncuţa, Muguraşii Cumpenei, Genc Umutlar, Dansul Sportiv, Cansu şi Veria din Techirghiol, Elpis din Constanţa, Dor din Sarighiol de Deal Tulcea şi soliştii Rustem Memetov, Gulizar Berikova şi Cemil Karikov din Crimeea.