Bacteria E.Coli, depistată în castraveţii spanioli, face noi victime. Madridul se apără spunând că legumele infestate sunt din Olanda. Potrivit sistemului european de alertă, castraveţi contaminaţi au ajuns şi în Cehia, Austria, Ungaria şi Luxemburg. Bucureştiul asigură că în România nu sunt castraveţi infestaţi.
Autorităţile spaniole susţin că bacteria E.Coli a fost depistată şi în castraveţii din Olanda. Cu intenţia de a linişti populaţia, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a dat asigurări că România nu importă castraveţi din Spania, ci doar din Bulgaria şi Olanda. Teoretic, până când autorităţile europene competente nu vor lansa o alertă oficială în chestiunea castraveţilor infestaţi, România nu poate lua măsuri comerciale de natura interdicţiilor sau respingerii accesului pe piaţă.
Practic, însă, „fiecare administrator de piaţă din România ar trebui să controleze mult mai atent, din punct de vedere sanitar, produsele care intră la comercializare", a declarat pentru „Adevărul" preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de legume şi fructe, Mircea Croitoru. El spune că „în România, din păcate, nu se iau măsuri decât atunci când apar victime omeneşti, iar interesele financiare sunt prea mari pentru a se demara controalele ce se impun".
Apa potabilă, verificată
În acest timp, în Germania, 10 oameni au murit, iar alţi 300 au fost contaminaţi cu bacteria EHEC (E.Coli enterohemoragic), prezentând tulburări grave denumite sindromul hemolitic uremic (SHU), care poate duce la colapsul rinchilor şi chiar la deces. Microbiologii citaţi de „Deutsche Welle" susţin că au identificat germenul de tip O104, puţin răspândit pe teritoriul Germaniei, ceea ce explică şi lipsa rezistenţei populaţiei la atacurile bacteriei EHEC. Specialiştii nu exclud prezenţa bacteriei ucigaşe şi pe alte legume precum roşiile sau salata verde şi v