Din cei 44 de delfini găsiţi morţi pe plajele litoralului românesc, de la începutul acestui an, 26 au murit înecaţi, fiind prinşi în plase de pescuit.
Biologul Răzvan Popescu, de la societatea de protecţie a mediului marin "Oceanic Club" a explicat pentru gândul că delfinii au fost prinşi în plase duble, a căror folosire este ilegală. De asemenea, puii delfinilor înecaţi au murit ulterior de foame.
"Avem 44 de cazuri de cadavre găsite de la începutul anului, marea majoritate în ultimele zile. 26 dintre aceste 44 de cazuri sunt cu certitudine morţi survenite în urma înecului, ca urmare a prinderii lor în plasă", a declarat Răzvan Popescu.
Biologul suspectează că ceilalţi delfini morţi şi eşuaţi pe litoral ar fi putut fi victima unui exerciţiu militar desfăşurat pe coasta Ucrainei.
"Pentru ceilalţi sunt diverse alte cazuri. Fie sunt pui care s-au pierdut de mame şi au murit epuizaţi şi morţi de foame, fie suspectăm şi o serie de exerciţii militare, pentru că nu au murit zilele acestea. Printr-o conjunctură favorabilă au eşuat la ţărm datorită vântului din Nord Est, vânt constant mai bine de 48 de ore care a împins cadavrele spre coasta noastră. Unele cadavre pot pluti săptămâni sau luni pe mare şi pot veni inclusiv din zona apelor teritoriale ale Ucrainei", a spus biologul.
Acesta a adăugat că pe lângă cei 26 de delfini prinşi în plase, au mai murit şi eşuat la ţărm cinci pui care au murit de foame.
Delfinii sunt mamifere protejate în apele teritoriale ale Uniunii Europene, pescuirea lor în apele Mării Negre şi a Mării Mediterane fiind interzisă.
Totuşi, delfinii cad frecvent pradă plaselor cu perete dublu care sunt folosite, mai mult ilegal, la pescuit.
"Tipul principal de unelte în care delfinii sunt prinşi sunt plasele de tip setcă şi ohanele. Ohanele sunt plase de tip setcă, cu peretele dublu. Pescuitul cu aceste tipuri