Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a anunţat că instanţa a respins o cerere de suspendare a planului de urbanism general al comunei şi planului de urbanism zonal pentru zona de dezvoltare industrială Roşia Montană, formulată de două ONG-uri.
Tribunalul Cluj a respins, vineri, cererea formulată de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Asociaţia Alburnus Maior de suspendare a Hotărârii Consiliului Local nr. 1/2009 cu privire la planul de urbanism general (PUG) al comunei şi planul de urbanism zonal (PUZ) pentru zona de dezvoltare industrială Roşia Montană, se arată într-un comunicat de sâmbătă al companiei.
În 24 mai 2011, Tribunalul Alba a admis o cerere de anulare a HCL 1/20009 privind PUG şi PUZ. Decizia a fost atacată cu recurs de RMGC şi Consiliul Local Roşia Montană, au precizat reprezentanţii companiei.
"Conform legii, de la data declarării recursului până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a acestuia, sentinţa Tribunalului Alba este suspendată. În consecinţă, în acest moment documentaţia PUG şi PUZ este în vigoare, perfect valabilă şi aplicabilă", potrivit RMGC.
Compania menţionează că Tribunalul Bucureşti a respins, recent, o cerere de suspendare a certificatului de urbanism emis cu privire la proiectul Roşia Montană, formulată de Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice.
"Ca urmare a câştigării proceselor din ultimele luni şi a reînceperii analizei raportului de evaluare a impactului asupra mediului, ne exprimăm încrederea că vom dovedi, dincolo de orice îndoială, faptul că Proiectul Roşia Montană este viabil şi solid, şi a fost elaborat la cele mai înalte standarde internaţionale, astfel încât să devină un model de operaţiune minieră. Atât din punct de vedere tehnic, cât şi din perspectiva dezvoltării comunităţii locale, ne propunem ca mina de la Roşia Montană să fie u