De teama reacţiilor celor din jur, multe persoane care formează cupluri gay preferă să-şi consume relaţiile mai mult în spatele uşilor închise. Cuplurile homosexuale, dar şi persoanele bisexuale se lovesc şi acum de prejudecăţi. Studiile arată că, dacă ar afla că o rudă e gay, jumătate dintre români ar ţine secret.
Astăzi începe Săptămâna Diversităţii, în care românii sunt invitaţi să afle mai multe despre oamenii LGBT (colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală şi transsexuală). Mulţi dintre cei care fac parte din această comunitate se confruntă cu probleme legate de discriminare. Cătălin şi Marcian (numele sunt fictive pentru că persoanele în cauză nu vor să se expună) simt zi de zi ce înseamnă să fii „diferit".
S-au cunoscut în urmă cu cinci ani şi tot de atunci formează un cuplu. Cătălin are 30 de ani, iar Marcian, 26. Locuiesc împreună într-o garsonieră din cartierul bucureştean Titan şi sunt doi dintre sutele de români care fac parte din comunitatea LGBT din România.
Pe aceeaşi temă:
GayFest la Bucureşti: artă, marşuri şi concerte
Marcian spune că a început să conştientizeze că nu îl atrag fetele pe la 11-12 ani. Auzise de homosexuali, categorie despre care familia vorbea folosind cuvinte ca „deviaţie" sau „boală psihică". Înainte de a accepta că are o altfel de orientare sexuală, a trecut prin faza de negare, apoi l-a cuprins frica de a fi anormal, iar, mai târziu, a traversat o fază spirituală, dorind chiar să se călugărească. La rândul său, Cătălin povesteşte că şi-a dat seama că îl atrag băieţii pe la 13 ani, iar la 18 ani a avut prima relaţie sexuală, cu o fată. În ambele cazuri, primele persoane cărora cei doi li s-au destăinuit au fost fete.
Teama de un banal sărut
S-au cunoscut pe un forum rezervat homosexualilor şi, după o lună de chat, au decis să se întâlnească şi în viaţa