Anul acesta Grecia si Romania incearca amandoua sa mai vanda participatii din companiile telecom la care detin actiuni. Grupul telecom grec OTE, care detine in Romania Cosmote si Romtelecom, s-a angajat in doua posibile tranzactii. Pe plan local dealul-ul a cazut, insa grecii propun fuziunea Cosmote-Romtelecom. Ce efecte va avea aceasta unire?
Grupul telecom grec OTE, care detine in Romania Cosmote si Romtelecom, s-a angajat in doua posibile tranzactii in acest an. In Grecia, statul vrea sa vanda 10% din participatia de 16% pe care o mai detine la OTE catre Deutsche Telekom, firma care are deja 30% din companie. Statul roman dorea de asemenea sa vanda catre OTE, actionarul majoritar al Romtelecom, o participatie de 46% din operator.
Surprinzatoarea decizia grecilor de a spune pas achizitiei integrale a Romtelecom? Avand in vedere caeconomia greceasca este lovita de un nou val al crizei, iar piata telecom oduce greu, o achizitie integrala a companiei romanesti in acest moment nu parecea mai oportuna. Mai ales daca ne gandim ca grecii au probleme de rezolvat pepiata mama, unde sute de angajati protesteaza impotriva vanzarii inca uneiparticipatii catre OTE.
In plus, OTE propune altceva in prezent pe plan local. Ofuziune. O miscare ce ofera avantajenu doar la nivel de competitivitate pe piata, dar si la nivel de gestionare maieficienta a cheltuielilor.
Despre “saga” fuziunii dintre Romtelecom si Cosmote se vorbeste decateva luni. Ministrul Valerian Vreme a declarat in cateva randuri ca le-a propuscelor de la OTE aceasta varianta. Acum se pare ca OTE vrea cat mai repedefuziunea.
Ce va insemna aceasta operatiune pentru piata? Grupul OTE a propus statului roman fuziunea imediata aRomtelecom cu Cosmote si crearea in acest mod a unui adevarat “gigant” telecomcare va functiona dupa principiul “all in one”, oferind telefon