Discalculia, o afectiune care poate afecta serios copiii, este deseori greu de depistat: copii afectati de discalculie nu inteleg unele concepte simple precum numerele, adunarea sau scaderea.
Daca micutii care nu reusesc sa citeasca si sa scrie sunt dislexici, discalculia le afecteaza capacitatea de a intelege matematica si de a efectua calcule simple. Insa cele doua afectiuni neurocognitive nu sunt similare.
Reticenta copilului fata de discipline mai grele precum matematica sau alte stiinte exacte (destul de des intalnita in prezent) nu inseamna neaparat ca acesta are discalculie: copiii cu aceasta problema au cateva caracteristici speciale. Discalculia poate fi depistata daca cel mic este observat cu atentie si se observa unele dificultati.
Primele semne sunt problemele pe care copilul le are cu numaratul, arata Science Daily. Un copil care are discalculie va numara din zece in zece sarind peste numere: daca i se cere sa numere de la 70, va numara 70, 80, 90, 100, 200, 300.
O alta problema apare atunci cand trebuie sa aleaga, spre exemplu, care este cartea cea mai mare dintr-un pachet de carti - ca sa aleaga intre cartea 5 si 8, numara simbolurile de pe cartea de joc, pentru ca nu pot aproxima pe care carte sunt mai multe.
In genere, lipsa capacitatii de a aproxima cantitati este un indicator al discalculiei: copiii nu vor putea estima, spre exemplu, inaltimea unei camere, in metri.
O alta problema apare, spre exemplu, si cand li se cere sa plaseze o cifra intr-un sir de numere. Daca sirul este de la 3 la 9, in loc sa puna cifra 8 langa 9, unde ii este locul, copilul incepe sa numere de la 3, pentru a afla unde sa puna
cifra 8.
Conform The SchoolRun, discalculia afecteaza 3 pana la 6% din populatie si reduce capacitatea persoanelor de a lucra cu concepte cantitative si spatial