Specialiştii în educaţie din Cluj au analizat în cadrul unei conferinţe organizată de Fundaţia „Dinu Patriciu” plusurile şi minusurile învăţământului românesc.
Fundaţia „Dinu Patriciu” a organizat săptămâna trecută conferinţa cu tema „Soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ românesc”.
La evenimentul găzduit de Şcoala Internaţională Cluj au fost prezenţi câţiva dintre cei mai reprezentativi specialişti în educaţie din oraş. Marinela Marc, inspector şcolar general adjunct, Daniel David, profesor universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Simona Baciu, managerul Şcolii Internaţionale Cluj, dar şi Monica Suciu, directorul financiar al Nokia, precum şi Adina Cristea, coordonator al proiectului educaţional YouthBank România au încercat să găsească câteva puncte forte, dar şi minusuri ale sistemului de învăţământ din România.
Aceştia au propus în cadrul dezbaterilor şi câteva soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului. „Dacă ceva aş schimba în sistemul de învăţământ, acest lucru ar fi frica. Frica de faptul că nu ţi-ai făcut tema şi că o să te prindă, teama că ai putea să nu fii cel mai bun etc. Aş înlocui frica cu responsabilitatea şi o mai bună comunicare între elevi, profesori şi părinţi”, a declarat Simona Baciu.
Laude la adresa învăţământului superior
Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB, a lăudat sistemul universitar public din România, fiind de părere că acesta este unul performant, la nivel de licenţă. Psihologul a criticat însă faptul că în sistemul academic din România nu există o diferenţiere clară între universităţi, în funcţie de calitatea acestora. „Dacă nu ştii care îţi sunt vârfurile, nu ştii cum să te raportezi în competiţiile internaţionale”, a conchis Daniel David.
Gala Premiilor în Educaţie
La dezbateri au participat şi câştigători clujeni ai ediţiilo