Speculaţiile privind o eventuală criză alimentară vor avea mai puţin temei după ce Rusia a decis să reia exporturile de grâu începând cu 1 iulie. Cele 90 milioane tone produse anul acesta de Rusia ar putea duce la scăderea preţului grâului la nivel mondial în lunile următoare după ce seceta de anul trecut l-a adus la un nivel record.
Temerea privind scăderea producţiilor agricole din Rusia, Europa şi SUA sunt mai puţin pregnante după ce autorităţile ruse au anunţat că vor ridica de la 1 iulie embargoul asupra exporturilor de cereale impus în august 2010 din cauza secetei fără precedent care a decimat culturile. “Vom ridica embargoul asupra cerealelor la 1 iulie”, a precizat premierul rus Vladimir Putin.
Embargoul era iniţial programat să expire la sfârşitul lunii decembrie 2010, dar a fost prelungit pe fondul temerilor privind o nouă recoltă slabă în acest an. Un ministru a sugerat chiar, recent, că interdicţia ar putea fi extinsă până la sfârşitul verii.
Din cauza secetei şi a unui val de căldură fără precedent, în vara anului 2010, Rusia a decis în luna august a anului trecut un embargou asupra exportului de cereale, în condiţiile în care recoltele au ajuns la aproximativ 60 de milioane de tone faţă de 95 milioane de tone planificate iniţial.
Embargoul impus până în decembrie 2010 a fost ulterior extins până în vara anului curent. Acest lucru a încurajat creşterea bruscă a preţurilor la grâu, în condiţiile în care Rusia este unul dintre principalii exportatori la nivel mondial.
Producţie de 90 milioane tone de grâu estimată pentru 2011
Rusia anticipează pentru acest an o producţie de cereale de 85-90 milioane tone, după numai 61 milioane tone anul trecut. În 2009, Rusia a obţinut o producţie de cereale de 97 milioane tone, iar în anul precedent de 108 milioane tone.
Ridicarea embargoului este importantă pentru producător