Un nou studiu internaţional arată că renii din Arctica sunt capabili să vadă atât spectrul vizibil de lumină, cât şi ultravioletele (UV). Testele efectuate de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă arată că renii, spre deosebire de oameni, răspund la stimulii UV, informează site-ul Maxisciences, preluat de Agerpres.
Potrivit cercetătorilor, această capacitate le permite să depisteze hrana şi animalele prădătoare în regiunea arctică, bogată în UV, chiar şi în condiţii de lumină redusă.
Studiul publicat în The Journal of Experimental Biology arată că această capacitate îi ajută pe reni să scape de duşmanul lor ancestral, lupul. De asemenea, le permite să localizeze lichenii cu care se hrănesc, deoarece ei îl văd colorat în negru (lichenii absorb lumina ultravioletă). La fel şi lupul, a cărui blană absoarbe UV, pare mai negru în comparaţie cu zăpada din jur. Şi urina este mai vizibilă pentru reni, ceea ce le permite să se alerteze în legătură cu prezenţa prădătorilor sau a altor reni.
În timp ce lumina reflectată de zăpadă afectează vederea oamenilor, renii nu par deranjaţi de acest fenomen. Potrivit cercetătorilor, acest lucru se explică prin faptul că retina renilor nu lasă să treacă decât lumina UV de frecvenţă joasă (UV-A), nu şi razele dăunătoare de frecvenţă înaltă (UV-B), care pot cauza leziuni.
Sensibilitatea la UV a animalelor este mai degrabă o regulă decât o excepţie, iar oamenii şi unele mamifere care nu au o astfel de sensibilitate sunt în minoritate, afirmă profesorul Lars Chittka, coordonatorul studiului. Experienţe similare vor fi efectuate pe foci. Profesorul Chittka crede că multe animale din Arctica au această capacitate vizuală.
Un nou studiu internaţional arată că renii din Arctica sunt capabili să vadă atât spectrul vizibil de lumină, cât şi ultravioletele (UV). Testele efectuate de o echipă internaţională de