Uniunea Social Liberală (USL), principala forţă politică din opoziţie, şi-a prezentat vineri programul economic, care nu conţine nicio referire la privatizarea prin bursă a companiilor de stat.
Pe de altă parte, guvernul PDL promite de mai bine de un an vânzarea pe bursă a unor pachete de acţiuni din portofoliul statului. La începutul anului Guvernul estima să încaseze din privatizări circa 700 mil. euro în 2011, însă cu toate că se apropie sfârşitul primului semestru niciun cent nu a fost obţinut la buget, nici măcar din vânzarea unui pachet minoritar.
Din 2005 până în prezent, statul a listat doar două companii pe bursă, Transgaz şi Transelectrica, de pe urma cărora a strâns circa 100 de milioane de euro.
În schimb, statul insistă să rămână acţionar 100% la cele mai mari companii din sectorul energetic sau din transporturi, deşi multe dintre acestea funcţionează ineficient şi nu aduc niciun fel de beneficii acţionarului majoritar.
Listarea unor pachete minoritare de acţiuni la companiile în care statul are controlul ar rezolva dintr-un foc mai multe probleme: ar transparentiza activitatea acestora şi le-ar determina să devină mai eficiente şi ar aduce venituri suplimentare la buget, într-un mod transparent.
Este de neînţeles de ce politicenii refuză în continuare privatizările prin bursă, dar îşi asumă în continuare privatizări directe, netransparente, atât de criticate în ultimii douăzeci de ani, apreciază analiştii.
"Tranzacţiile pe bursă sunt mai eficiente şi mai transparente. Poţi să vinzi mai uşor pe bursă, poţi găsi mai mulţi investitori şi poţi strânge bani şi prin vânzarea unor pachete minoritare, adică statul nu trebuie să renunţe la controlul asupra companiilor strategice", explică Răzvan Paşol, preşedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.
Polonia rămâne cel mai bun exemplu în privinţa privatizărilor