Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Mureş recomandă mureşenilor să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare.
Aceştia atrag atenţia populaţiei că există diferite specii toxice, chiar mortale, iar uneori şi cele mai bune pentru consum pot da simptome toxice. Sunt specii de ciuperci care, atunci când sunt crude, au un oarecare grad de toxicitate, însă după prelucrare termică îşi pierd proprietăţile toxice. Printre ciupercile care trebuie fierte amintim: ghebele, zbârciogii, hribul mistreţului, cenuşăreasa etc. Cu toate acestea şi ciupercile comestibile pot deveni dăunătoare organismului dacă sunt vechi, au aspect alterat, conţin diferiţi compuşi de putrefacţie cum ar fi: acizi, amoniac, fenoli şi derivaţii lor, produşi azotaţi, sunt consumate concomitent cu alcoolul, precum şi cele care sunt contaminate cu diferite microorganisme, pesticide, metale grele, acestea fiind ciupercile culese din apropierea autostrăzilor şi parcărilor, sau cele cu substanţe radioactive.
Semnele intoxicaţiei, la 15 minute de la consum
Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minim 15 minute până la 12 ore sau chiar mai mult de la ingestie. Intoxicaţiile la care simptomele apar în minim 15 minute până la maxim trei ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. Intoxicaţiile la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, ence