După trei săptămâni nebune în care acţiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) au crescut cu 175%, astăzi avem prima şedinţă în care cotaţia a coborât puternic, chiar şi cu maximul admis de bursă de 15%, şi nu ştim însă dacă acesta poate fi un semnal de spargere a unei bule speculative. Unii brokerii spun că, până la clarificarea aspectelor legate de companie, înţelept ar fi să privim la semnalul dat în aprilie de SIF Oltenia (SIF5), care a decis să iasă din acţionariatul Oltchim.
Interesul în creştere pentru Oltchim s-a manifestat pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în prima decadă a lunii mai, oarecum pe fondul discuţiilor purtate de Guvern cu reprezentanţii FMI cu privire la rezolvarea poverii bugetare generată de regii şi mai multe companii de stat. Oltchim făcând parte din lista acestor companii vizate de restructurare, privatizare sau lichidare.
SIF Oltenia (SIF5) a marcat exitul din Oltchim pe 5 aprilie, vânzându-şi pachetul de 22,3 milioane acţiuni (6,5% din capitalul social) la preţul de 0,45 lei prin intermediului unor deal-uri (tranzacţii negociate în afara pieţei).
După exitul SIF Oltenia, acţiunile Oltchim au intrat timp de o lună pe o tendinţă descendentă, astfel că la sfârşitul şedinţei din 5 mai acestea au închis la 0,41 lei. Acestă cotaţie a devenit însă minimul lunii mai, întrucât acţiunile s-au înscris rapid pe un trend puternic ascendent. Din 6 mai şi până pe 27 mai, titlurile Oltchim au câştigat 175%, atingând maximul de 1,1450 lei, nemaiatins din mai 2008.
În şedinţa de azi, titlurile Oltchim au deschis pentru prima oară în ultimele trei săptămâni cu scăderi consistente, astfel că după primele zece minute au coborât cu maximul permis de bursă (15%). Dacă pe parcursul şedinţei de luni acţiunile Oltchim au încercat reveniri peste cotaţia de 1 leu, de la ora 15:32 acestea au rămas fără cumpărători, vânzătorii presând cotaţia p