Centrul Independent deStudii in Economie si Drept marcheaza luni, 30 mai, Ziua libertatii Fiscale in Romania, unindicator creat de Tax Foundation din Statele Unite si careilustreaza povara fiscala dintr-o tara.
Potrivit calculelor expertilor de la Centrul Independent de Studii in Economie si Drept, romanii au ajuns sa munceasca 149 de zile pe an (aproape 5 luni) pentru a asigura cheltuielile statului. Fata de acum doi ani, povara a crescut cu aproape doua saptamani.
Expertii au ajuns la aceasta concluzie pe baza unui calcul destul de simplu. S-au uitat la nivelul cheltuielilor publice in produsul intern brut, care reprezinta, in fapt, avutia tarii.
Astazi este ziua in care, potrivit calculelor, vom incheia perioada in care am muncit pentru stat si vom incepe, teoretic, sa muncim si pentru noiRadu Nechita, conf. univ. in Economie
"Acest indicator arata cat la suta din avutia creata intr-un an este cheltuita de Guvern - altfel spus, cat din productia societatii este consumata nu de cei care o realizeaza, ci de catre stat", a explicat, pentru DailyBusiness.ro, Radu Nechita, conf. univ. in Economie si seful Centrului Independent de Studii in Economie si Drept.
Radu NechitaAnul trecut, potrivit datelor Eurostat, acestea au reprezentat 40,8% din produsul intern brut (PIB). "Aceasta reprezinta 149 de zile dintr-un an, adica cinci luni fara o zi. Doar deficitul bugetar (6,4% din PIB, adica 18,77% din incasarile bugetare) reprezinta echivalentul a 23 de zile dintr-un an. Cu alte cuvinte, am ajuns sa muncim 149 de zile pentru a plati cheltuielile statului", a explicat economistul.
Numarul zilelor pe care le muncim pentru stat a crescut de la an la an. Daca in 2006, munceam 129 zile pentru stat, in 2009 s-a ajuns la 137, anul trecut la 147, iar in acest an am ajuns la 149. Motivul?
"Evolutia puternica a acestui