Lideri europeni negociază în cazul Greciei măsuri fără precent de intervenţie externă în economia unui stat, inclusiv implicarea internaţională în colectarea taxelor şi în procesul de privatizare. La schimb, Atena va primii banii necesari pentru evitarea falimentului, informează Financial Times.
Deocamdată autorităţile internaţionale şi cele elene nu au confirmat informaţiile.
Din privatizarea unor companii de stat şi din vânzarea unor proprietăţi, guvernul elen speră să obţină 50 de miliarde de euro până în 2015.
În următorii doi ani, statul grec vrea să atragă 15 miliarde de euro din vânzarea mai multor porturi, aeroporturi, dar şi a unui cazino, potrivit Business Insider.
Oficialii implicaţi în discuţii speră astfel ca măcar jumătate din suma de 70-80 de miliarde de euro de care are Nevoie Grecia până în 2013 să poată fi obţinuţi fără ca Atena să contracteze noi împrumuturi.
Astfel, ţările din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional ar împrumuta autorităţile elene cu doar 40-45 de miliarde de euro. Acestea se adaugă la cele circa 120 de miliarde de euro promise ca ajutor financiar în acest an.
Situaţia din Grecia este cu atât mai gravă cu cât au început să circule zvonuri potrivit cărora Fondul Monetar Internaţional ar putea să nu mai acorde guvernului de la Atena următoarea tranşă de bani, dacă nu dovedeşte că poate respecta ţintele impuse în acord. Germania este pricipalul stat care se opune unei unei restructurări a datoriilor Greciei.