Alegerile locale din Spania si Italia au fost un bun prilej pentru mai multi imigranti romani sa se implice in viata comunitatii locale si la nivel decizional. Astfel, mai multi dintre ei au decis sa candideze pentru un post in administratia locala.
In Italia, 24 de romani au candidat pentru o functie administrativa, reprezentand astfel o comunitate de peste 1,3 milioane de conationali. In Spania, au candidat peste 100 de reprezentanti, dintr-o comunitate de aproximativ 1 milion de romani.
Din pacate, rezultatele nu au fost satisfacatoare. Atat in Spania, cat si in Italia niciunul dintre candidati nu a obtinut voturile necesare pentru a ocupa un post de consilier local.
Presedintele PDL Diaspora, William Brinza, a explicat, pentru Ziare.com, de ce s-a inregistrat acest esec. Astfel, el sustine ca numarul mic al romanilor care au candidat nu indica dezinteres, ci lipsa de organizare. Democrat liberalul a precizat ca sistemul electoral de acolo este diferit in comparatie cu cel din Romania.
De asemenea, presedintele PSD Diaspora, Cristian Rizea, crede ca implicarea romanilor a fost minima, deoarece mare parte dintre ei nu constientizeaza ca implicarea lor in politica ar putea aduce o schimbare in bine comunitatii din care fac parte in prezent.
Pentru o imagine de ansamblu mai clara si pentru a afla de ce rezultatele obtinute au fost slabe, presedintele PDL Diaspora, William Brinza, si presedintele PSD Diaspora, Cristian Rizea, au raspuns la cateva intrebari adresate de Ziare.com.
Numarul romanilor care au decis sa candideze este foarte mic. Cum se explica fenomenul?
William Brinza - PDL: Inca de anul trecut, primariile au trimis solicitarea in vederea inscrierii in Registrul Electoral prin care li s-a dat posibilitatea romanilor sa isi exprime optiunea politica. Neexistand o obisnuinta in