Anii de facultate te pot scăpa de mediocritate. Sau nu. O diplomă nu garantează cunoştinţe, capacităţi ori abilităţi, însă în perioada studenţiei, cu muncă şi determinare le poţi căpăta pe toate.
Trăim vremuri în care, chiar şi cei doldora de carte şi de experienţă stau umili la uşile angajatorilor. Secretarele lor au birourile ticsite de CV-uri şi scrisori de intenţie şi, aproape fără excepţie, pe diplome scrie "studii superioare". Însă acest lucru nu mai impresionează pe nimeni.
Ceea ce îi diferenţiază pe absolvenţii de facultate sunt experienţa de muncă din vremea studiilor, cunoştinţele, abilităţile, spiritul de iniţiativă, capacitatea de a lucra în echipă etc. Iar toate acestea, chiar dacă nu se învaţă în mod direct la cursuri, se deprind chiar din perioada studenţiei.
Implicarea în activităţile organizaţiilor studenţeşti, participarea la traininguri, internship- uri, job-uri part-time, voluntariatul şi experienţa internaţională de studiu sunt toate activităţi ce-l aduc pe tânăr mai aproape de angajatori.
Pe lângă pregătirea profesională, anii de facultate înseamnă şi o perioadă importantă de dezvoltare personală. În aceşti trei ani trece ultimul tren spre ieşirea din mediocritate: ai timp să citeşti, să-ţi îmbogăţeşti cultura generală, să experimentezi, să înveţi să te descurci de unul singur, să te familiarizezi cu presa de specialitate din domeniul de studiu ales, cu performanţele oamenilor care l-au marcat. Mai poţi învăţa o limbă străină sau te poţi perfecţiona în cea pe care o ştii deja.
Cei ce se înscriu la facultate de dragul diplomei, ar trebui să se mai gândească o dată. Acea bucată de hârtie nu le va aduce succesul în carieră, care se obţine cu studiu, lectură, multă muncă şi perseverenţă. Vezi lista facultăților de stat și particulare 2011: I, II, III
Citiţi şi: Ce facultate să ale