Amestecul de conţinut, învăţarea alternativă, folosirea schemelor logice ori a listelor ce conţin cuvinte-cheie sunt câteva variante de memorare ce se pot folosi cu succes înainte de examen. Sursa: SHUTTERSTOCK
Viitorii absolvenţii de liceu trec zilele acestea printr-o perioadă stresantă. Emoţiile bacalaureatului, urmate de stresul admiterii la facultate au consecinţe periculoase: randamentul la învăţare nu mai este cel dorit, şi, mai mult, unii au senzaţia că au uitat şi informaţia deja acumulată.
Vă prezentăm câteva sfaturi practice şi metode de învăţare şi recapitulare, eficiente atât pentru cei care au deschis cărţile din timp, cât şi pentru cei mai puţin conştiincioşi.
Fără excese!
Cel mai important sfat pe care îl dau specialiştii este ca în această perioadă să se evite excesele de orice fel: consumul exagerat de băuturi energizante ori cafea, nopţile nedormite, învăţarea fără pauză etc. Toate acestea vor epuiza organismul înainte de examene.
Procesul eficient de acumulare de informaţii şi recapitulare depinde atât de capacităţile personale, cât şi de metoda de studiu folosită. Unii reţin bine informaţia dacă subliniază fraze întregi din lecţie, alţii făcând scheme ori memorând pur şi simplu conceptele şi cuvintele cheie extrase.
Oricare dintre variante este bună atâta timp cât, pentru aceeaşi persoană, a dat roade în trecut.
Cinci paşi pentru memorare
O metodă simplă şi eficientă de acumulare de informaţii este aşa numita metodă RICAR (Răsfoire generală, Întrebări, Citire activă, Amintire, Recapitulare). Răsfoirea materiei presupune o primă lectură a lecţiei, fără pretenţia de a reţine neaparat ceva, vizualizarea datelor şi a schemelor (dacă există).
În cea de-a doua etapă, cel ce învaţă îşi pune întrebări despre tema pe care o studiază, urmând să găsească