Asociaţia Mestesugarilor, Artistilor si Comerciantilor Romi aminteşte printr-un comunicat de presă că în urmă cu 69 de ani a început deportarea ţiganilor în Transnistria, la ordinul Mareşalului Antonescu.
Primele deportări din Dolj au început în zorii zilei de 13 Septembrie 1942. Peste patru sute de familii de ţigani judeţ au fost luate abuziv din casele lor şi îmbarcate în trenurile morţii către Transnistria.
„În aceiaşi perioadă mii de familii urmau acelaşi destin crud către moarte şi disperare. Deportarea romilor in Transnistria este un eveniment de tristă amintire care a brăzdat răni adânci în istoria acestui popor, consecinţele acestui genocid fiind vizibile şi astăzi la nivelul social al comunităţilor de romi“, se arată într-un comunicat de presă semant de Romeo Tiberiade, preşedintele asociaţiei.
Asociaţia Meşteşugarilor, Artiştilor şi Comercianţilor Romi „Amari Baht“ consideră că este datoria tuturor instituţiilor statului să comemoreze acest eveniment trist al istoriei recente. Reprezentanţii ONG-ului susţin că instituţiile publice şi private trebuie să contribuie la informarea publicului larg prin publicarea unor articole cu caracter documentar privind tragedia deportării romilor din perioada celui de-al doilea Razboi Mondial.
„În amintirea tristă a acestui eveniment dorinţa mea este ca astazi, într-o societate moderna şi incluzivă egalitatea de sanse, buna convieţuire, tolerantă şi multiculturalismul să fie principiile care ne călăuzezc şi care să constituie pilonii de bază pentru o democraţie sănătoasă care să asigure pentru fiecare cetăţean în parte dreptul la o viaţă decentă şi plină de realizări. Si chiar dacă astăzi sunt mulţi români care spun că poate era mai bine dacă mureau toti ţiganii in Transnistria şi nu se mai întorcea nici unul înapoi, eu cred că pentru generaţiile tinere de români şi de ţigani, pentru co