A condus Republica Dominicană 30 de ani, măturând din cale orice fel de opoziţie, prin orice fel de mijloace. Dictatura sa a fost curmată însă printr-un asasinat. Rafael Trujillo a fost ucis, pe 30 mai 1961, în urma unei ambuscade organizate de şapte persoane.
Unul dintre asasini a acceptat să vorbească, pentru BBC, despre atacul care este privit astăzi de către dominicani ca un act de justiţie.
Ucis în drum spre amantă
Generalul Antonio Imbert a ajuns la 90 de ani. Se deplasează cu un scaun cu rotile, iar memoria nu îl mai ajută prea mult. Dar chiar şi aşa, bătrânul Imbert îşi aminteşte că el a fost cel care a tras ulimul foc.
Ambuscada fusese gândită astfel încât să-l prindă pe dictator în momentul în care se deplasa către locuinţa amantei. Era seara zilei de 30 mai 1961, iar Imbert conducea maşina care aştepta Chevrolet-ul lui Trujillo pe o porţiune întunecată a şoselei. În maşina atentatorilor mai erau trei persoane înarmate. Alte trei aşteptau la câţiva kilometri distanţă, la marginea drumului.
Atentatorii l-au urmărit pe Trujillo până când şoferul Imbert a reuşit să-l depăşească şi să tragă maşina de-a curmezişul drumului.
"Apoi am început cu toţii să tragem", spune Antonio Imbert. Dictatorul şi şoferul său erau de asemenea înarmaţi şi au ripostat. Imbert îşi aminteşte că a ieşit din maşină şi s-a apropiat de Chevrolet-ul lui Trujillo pentru a avea o ţintă mai bună.
"Trujillo era rănit, dar încă putea merge, aşa că l-am mai împuşcat o dată", povesteşte cel privit în prezent ca un erou naţional. Gradul de general i-a fost acordat întocmai pentru a putea primi o indemnizaţie pe viaţă din partea statului dominican.
"Sunt bucuros că l-am lichidat"
"Nimeni nu m-a instruit să-l omor pe Trujillo. Singurul mod în care puteam scăpa ţara de el era să-l lichidăm. Sunt bucuros că am făcut-o", afirmă cu convingere Antonio Im