Programul economic prezentat saptamana trecuta de Opozitie (USL) presupue impozitarea progresiva a veniturilor, cu cote de 8, 12 si 16%, mentinerea cotei TVA la 24%, reducerea CAS cu 5% pentru angajatori si negocierea unui noi acord cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, din 2013.
Masurile propuse de Uniunea Social-Liberala ar conduce la reducerea fiscalitatii pentru populatie prin introducerea cotelor de impozitare progresiva a veniturilor. Programul economic al USL prevede un sistem de impozitare a veniturilor in trei trepte: 8% pentru veniturile de pana la 800 lei lunar, 12% pentru veniturile de la 800 la 1.600 lei/luna si 16% pentru veniturile de peste 1.600 lei lunar.
Analistii considera ca impozitarea progresiva in forma propusa ar ajuta economia, dar atrag atentia ca nu a fost calculat impactul masurilor asupra bugetului si asupra deficitului bugetar. Pe de alta parte, economistii cred ca este inevitabila continuarea acordului cu FMI/UE, dar unele voci sustin ca este nevoie de o regandire a acordului.
Ce spun analistii despre programul economic prezentat de Opozitie?
Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economist sef in cadrul ING Bank Romania:
"Masurile au fost anuntate fara a se indica care este impactul asupra bugetului, cum se vor compensa eventualele pierderi de venituri si care este impactul asupra economiei. Ele nu difera foarte mult de masuri/intentii anuntate de actualul partid principal din coalitia de guvernare. Singura diferenta notabila este introducerea impozitarii progresive si renuntarea la cota unica. Datele statistice de executie bugetara de dupa 2000 nu indica superioritatea uneia sau alteia din cele doua modalitati de impozitare a veniturilor".
Chidesciuc nu crede ca Romania va atinge deficit bugetar de 3% din PIB pana in 2012, chiar si fara niciun fel de modificari in cadrul bugetar