O modificare a legii referendumului se află pe ultima sută de metri în Camera Deputaţilor. Dacă va fi adoptată, o eventuală demitere a lui Traian Băsescu devine misiune imposibilă.
9 milioane de voturi pentru demiterea preşedintelui
Trei deputaţi PDL, Mircea Toader, Daniel Buda şi Gabriel Andronache, au înregistrat la Senat o propunere legislativă de modificare a art. 10 din Legea 3/2000 privind organizarea referendumului. Articolul 10 este articolul care se referă la demiterea preşedintelui României. În legea aflată în vigoare, preşedintele este demis cu voturile majorităţii cetăţenilor participanţi la scrutin. Adică minim 4,5 milioane, deoarece condiţia de valabilitate a referendumului constă în participarea la urne a jumătate plus unu din cetăţenii cu drept de vot, adică minimum circa 9 milioane (corpul electoral din România are în jur de 18 milioane de alegători - n.a.).
În varianta modificată de PDL, "demiterea preşedintelui este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale". Concret, pentru "concedierea" preşedintelui vor fi necesare circa 9 milioane de voturi. O misiune aproape imposibilă realizarea celor 9 milioane de voturi, pentru că acest lucru presupune o participare la urne a cel puţin 60-65% din electorat, ceea ce nu se întâmplă la un referendum. Practic, se revine la varianta legii din 2000. Varianta actuală a fost modificată în 2007, după doi ani de lupte la baionetă între PSD şi PRM (cu susţinerea tacită a PNL) de o parte şi PD de cealaltă parte. Autorii modificării din 2007 au venit cu următorul argument: "Pentru ca referendumul de interes national să treacă, este necesară majoritatea simplă, iar pentru demiterea preşedintelui, care este tot o problemă de interes naţional, este necesară majoritatea calificată". Cei din PD au ţipat atunci ca din gură de şarpe că este o lege făcută speci