82% din tinerii chestionaţi de Uniunea Studenţilor din România spun că au de-a face cu taxe exagerate şi inutile. Studenţii arată că sumele percepute de universităţi sunt invers proporţionale cu serviciile oferite.
Taxele ascunse sunt un motiv de îngrijorare pentru studenţi. Un astfel de caz a fost decoperit de Uniunea Studenţilor din România la Universitatea de Petrol- Gaze Ploieşti, unde pentru eliberarea carnetului de student şi a legitimaţiei de transport, tinerii trebuie să plătească 50 de lei, permisul anual de parcare costă 100 de lei, iar greşeala de a nu completa cum trebuie cerere se taxează cu 1 leu.Astfel, studenţii sunt nevoiţi să se angajeze din anii de facultate, 70% din ei invocând motive financiare.
Costuri mari,servicii proaste
Puşi să acorde o notă serviciilor din universitatea lor, studenţii nu au dat niciun 10. Notele cele mai mici le-au primit centrele de consiliere psihologică sau de orientare în carieră. Activităţile sportive au primit cel mai bun calificativ de aproape 3,5 puncte din 5 posibile. Serviciile medicale şi activităţile culturale nu au primit nici ele o notă „de trecere". Studenţii sunt nemulţumiţi şi de faptul că orarul cantinelor este scurt, însă apreciază ca acceptabile preţurile şi condiţiile oferite de acestea.
Tinerii de la facultăţile cu profil uman s-au plâns că nu primesc feedback la lucrările de semestru şi astfel nu pot evolua în acest sens, pe parcursul facultăţii.Aproape 90% din studenţii chestionaţi spun că un parteneriat stabil între sectorul public şi cel privat este oportun în educaţie. În acelaşi timp însă, acelaşi procent arată că universitatea s-a implicat într-o mică măsură în asigurarea unor locuri de practică, internship-uri sau locuri de muncă pentru studenţi.
Lipsă de informaţii
Cei mai mulţi tineri se arată dezinteresaţi de modul în care se iau deciziile în universi