Daca ai dat peste un sac de bani si vrei sa-i investesti, ar trebui sa tii cont de cateva aspecte pentru a te asigura ca nu pierzi banii, doar pentru ca te-ai avantat sa-i inmultesti. Sansele sa te alegi cu o investitie solida cu profit mare sunt destul de mari, dar la fel de mari sunt si sansele sa ramai fara bani daca ignori anumite semne.
Pentru a avea parte de o afacere cat mai sigura, trebuie urmati cativa pasi, spun cei de la Article Base. Ca o atentie, fapt care este recomandat si de brokeri, niciodata sa nu faci o prima investitie mai mare de 10% din totalul banilor pe care ii ai.
1. Fii pregatit sa scrii cecul. Fii sigur ca ai acces rapid la capitalul tau, asa ca in momentul in care apare oportunitatea sa nu te cramponezi in proceduri si sa ratezi posibilitatea de a investi. Nu cred ca ai vrea sa astepti sa scoti lichiditatile din vanzari de actiuni sau cine stie pe unde mai tii bani, sau mai rau - sa fii nevoit sa scoti banii din fondul de pensii pentru a avea repede suma de investit.
Daca promiti si apoi te retragi in investitie in ultima secunda, reputatia proasta tinde sa te prinda. Comunitatea start-up-urilor este o retea vasta si vorba circula destul de repede.
2. Intelege riscul. Majoritatea afacerilor pornite de la zero dau faliment. Atata timp cat iti dai seama ca investitia pe care o faci este foarte periculoasa si risti sa nu-ti recuperezi banii, macar esti realist inainte de a investi. Daca te stresezi prea mult cand scrii cecul, inseamna ca poate, inca, nu esti pregatit sa investesti.
3. Investeste in mai multe afaceri. Revenind la acelasi argument secund, avand in vedere rata mare de falimente printre start-up-uri, cea mai buna solutie este sa investesti in mai multe. Strategia "Spray and Pray" (imparte banii si roaga-te) este una foarte buna.
Ideea este sa investesti la incep