Liceenii au intrat în febra pregătirii primului examen important al verii. Săptămâna viitoare încep probele orale. Prima testare, proba orală la Limba şi Literatura Română, va avea loc luni, 6 iunie. Autorităţile promit cel mai „securizat examen“ din ultimii ani.
Peste 150.000 de absolvenţi de liceu se pregătesc să intre în luna de foc a examenului de Bacalaureat. Testarea se întinde pe parcursul a aproape cinci săptămâni, ultimul examen scris fiind prevăzut pentru 3 iulie. Probele orale, la Limba şi literatura română, şi la o Limbă străină, precum şi proba de competenţe digitale sunt programate în perioada 6-23 iunie.
Candidaţii nu vor primi note la aceste evaluări, ci calificativul „admis/respins". Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bac, rezultatele obţinute la probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale nu se contestă. După cele trei probe orale, candidaţii vor avea de înfruntat examenele scrise. Primul este, din nou, cel de Limba şi literatura română, elevii care aparţin minorităţilor urmând să susţină şi un xeamen de Limbă maternă.
Urmează proba obligatorie la matematică sau la istorie în funcţie de profilul liceului, şi una la alegere. Pentru ultimul examen, absolvenţii liceelor reale sau tehnice vor avea de ales între Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică. Cei care au urmat cursurile unui liceu umanist, cu profil de servicii sau vocaţionale au vor da examen, la alegere, la Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie sau la Sociologie.
Măsuri de securitate fără precedent
După ce anul trecut au fost descoperite mai multe cazuri de fraudă, în special la prima sesiune a Bacalaureatului, măsurile de securitate din jurul acestui examen au fost întărite şi mai mult. La Galaţi, inspectoratul şcolar judeţean a anunţat că testarea va fi înregistrată cu ajutorul camerel