Pe lângă cunoaşterea foarte bine a codurilor din drept, un consilier juridic trebuie să posede bune abilităţi de comunicare şi să dovedească seriozitate, creativitate şi capacitate la efort intelectual. Având aceste abilităţi, consilierul poate deveni purtătorul de imagine al organizaţiei, cel puţin în relaţia cu instanţele de judecată.
Consilierii juridici îşi desfăşoară activitatea conform prevederilor Legii nr. 54/2003, fiind membri ai profesiilor juridice. Astfel, pentru a deveni consilier juridic, o persoană trebuie să fie cetăţean român, să aibă domiciliul în România, să fie licenţiată în drept şi aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei. Mai mult, nu trebuie să fie avocat, să deţină funcţia de administrator sau de lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare şi lichidare judiciară sau să desfăşoare o activitate publicistică salarizată.
Totuşi, exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibilă cu activitatea didactică universitară şi de cercetare, funcţia de arbitru, mediator, expert sau participarea la comisii de studii, de întocmire a proiectelor de reglementări juridice.
„Pivot de comunicare"
Lucian Moldoveanu, consilier juridic la o firmă locală, precizează că pe piaţă sunt căutate persoane care au cunoştinţe solide în dreptul muncii, civil, comercial şi fiscal. De asemenea, în această profesie este nevoie de anumite abilităţi care pot fi dezvoltate în timp. „Un consilier juridic lucrează alături de oameni. El trebuie să aibă bune abilităţi de comunicare, pentru că uneori devine chiar comunicator între anumite departamente. În plus, recomand consilierilor juridici să dovedească seriozitate, creativitate, iniţiativă şi capacitate la efort intelectual", susţine Moldoveanu.
Consilierul juridic al unei organizaţii devine în timp chiar reprezentantul oficial cel puţin în relaţie