Cea de-a opta ediţie a GayFest reuneşte teme legate de drepturile omului, proiecţii de filme, expoziţie de artă, concerte şi marşul diversităţii, activităţi programate în perioada 30 mai - 4 iunie, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, reprezentantul asociaţiei Accept, Florin Buhuceanu, transmite Mediafax.
Reprezentantul Accept a precizat că GayFest este mai mult decât marşul diversităţii şi că este gata să asculte cu respect mesajul "grupurilor parareligioase", de la care aşteaptă acelaşi lucru.
Florin Buhuceanu a declarat că ediţia din acest an a GayFest coincide cu împlinirea a zece ani de când a fost eliminat articolul 200 din Codul Penal, prin care persoanele aparţinând comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) erau pedepsite.
În acest context, în cadrul GayFest va avea loc o dezbatere privind libertatea de mişcare în UE a cuplurilor gay, legal recunoscute în alte state decât România, având în vedere că ţara noastră nu recunoaşte drepturile acestor cupluri, deşi există o directivă europeană care trebuie transpusă.
Tot în cadrul festivalului vor fi mai multe proiecţii de filme de scurt şi lung metraj, printre care şi cel mai vechi film gay din istoria cinematografiei, un concert electro, o bibliotecă vie şi un eveniment despre literatură gay.
Ca în fiecare an, în ultima zi a GayFest va fi organizat marşul diversităţii, care va începe la ora 17.00 în Piaţa Unirii. Traseul marşului este Bulevardul Unirii, Piaţa Constituţiei, Parcul Izvor, unde se vor ţine şi discursurile de final.
"Parada gay de pe 4 iunie va avea mult mai mulți participanți decât în edițiile precedente- aproximativ 300. Parada va fi la fel de colorată ca în anii trecuți și se va desfășura pe traseul Piața Unirii- Izvor. Comunitatea gay poate participa însă la evenimentele organizate de noi pe tot parcursul săptămânii. În fiecare seară, oameni