Este oficial: Germania îşi va închide ultimele reactoare nucleare până în 2022. Germania devine astfel prima putere industrială care renunţă la energia atomică. Dezastrul nuclear de la Fukushima (Japonia) din martie a accelerat fără îndoială luarea deciziei. Cancelarul Angela Merkel a preluat deja iniţiativa unei dezbateri asupra viitorului nuclearului civil când a decis închiderea celor mai vechi reactoare.
Decizia va fi formalizată pe data de 6 iunie, dar ea a fost anunţată în noaptea de duminică spre luni de către ministrul Mediului, Norbert Röttgen.
Guvernul a decis aşadar să-şi închidă până la sfârşitul anului 2021 cea mai mare parte a celor 17 reactoare nucleare. Cele mai recente trei reactoare vor rămâne în funcţiune până în 2022.
După catastrofa nucleară de la Fukushima, cele mai vechi şapte reactoare au fost deja deconectate de la reţeaua electrică, în aşteptarea concluziilor unui audit cerut de cancelarul german, Angela Merkel.
Aceste reactoare vechi nu vor rămâne în funcţiune, a declarat ministrul Mediului, care a calificat decizia Guvernului drept "ireversibilă".
Rămâne ca Executivul să caute o soluţie pentru a compensa volumul de 22% de energie electrică produs de centralele sale nucleare.
Aceste decizii vin în contextul în care populaţia este foarte ostilă acestui tip de energie. Un miting anti-nuclear a reunit sâmbătă 150 de mii de oameni în peste 20 de oraşe. În plus, recentul scrutin regional din Bade-Wurtemberg, fief conservator, a însemnat accederea verzilor la putere.
Este oficial: Germania îşi va închide ultimele reactoare nucleare până în 2022. Germania devine astfel prima putere industrială care renunţă la energia atomică. Dezastrul nuclear de la Fukushima (Japonia) din martie a accelerat fără îndoială luarea deciziei. Cancelarul Angela Merkel a preluat deja iniţiativa unei dezbateri asupra viitor