La Măgurele (judeţul Ilfov), un oraş cu mai puţin de 10.000 de locuitori, ar putea începe de anul viitor construcţia celui mai mare laser din lume, ELI - NP (Extreme Light Infrastruture - Nuclear Physics), în valoare de 280 de milioane de euro. Specialiştii spun că pentru fiecare euro plasat într-un astfel de proiect, patru se întorc înapoi, aşa că dacă laserul se va face la Măgurele, fosta comună ar putea vedea investiţii de peste un miliard de euro.
După o lungă perioadă în care partea de cercetare - dezvoltare a fost abandonată, medici, IT-işti sau cercetători preferând să plece în strainătate, oamenii de ştiinţă care au mai rămas la Măgurele şi care se ocupă de acest proiect spun că laserul uriaş va schimba fluxul şi că cei buni vor reveni acasă. Mai mult, ELI - NP este printre proiectele de dezvoltare economică propuse de Consiliul Investitorilor Străini, iar în cazul în care se va realiza ar putea aduce la Măgurele companii producătoare de echipamente medicale, de software dar şi din industria apărării care folosesc laserul, ducând la formarea a peste 12.000 de locuri de muncă. Dintre aceste locuri de muncă, peste 200 de oameni vor lucra în centrul de la Măgurele în cercetare şi suport tehnic.
Din cele 280 de milioane de euro care reprezintă valoarea întregului proiect, 65 de milioane de euro se vor duce în clădiri, 80 de milioane de euro în lasere, 60 de milioane de euro în razele gamma, 30 de milioane de euro în echipamente.
Până acum peste 28 de companii au fost interesate de laserul gigant de la Măgurele, printre care se numără IBM sau producători de sisteme pentru industria de apărare, aerospaţială şi transporturi, care la rândul lor ar putea investi în unităţi de producţie locale pentru a fi apropiate de laserul uriaş. Totodată, laserul s-ar putea folosi pentru managementul deşeurilor nucleare. Proiectul, la care se lucrează din 2007,