În urma celor 200 de cazuri de îmbolnăviri şi a celor 2 decese în Europa cauzate de contaminarea Escherichia Coli a două loturi de castraveţi din Spania, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus de urgenţă aplicarea unor măsuri, pentru a preveni apariţia unor astfel de cazuri în România.
Au fost notificate structurile teritoriale ale ANSVSA pentru monitorizarea prezenţei produselor incriminate din respectivele loturi la distribuitorii şi comercianţii din ţara noastră, astfel încât să fie determinată orice prezenţă a acestora în sistemul comercial din România.
În cadrul monitorizării, inspectorii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene vor verifica şi modul în care se respectă procedurile şi regulile de igienă şi implementarea bunelor practici de igienă de către operatorii din industria alimentară care procesează şi comercializează legume proaspete (catering-uri, restaurante, cantine, etc.).
Structurilor teritoriale ale ANSVSA au fost solicitate şi să întreprindă demersurile necesare privind informarea consumatorilor despre măsurile de igienă necesare prevenirii îmbolnăvirilor legate de igiena deficitară în această perioadă a anului, îmbolnăviri datorate consumului fructelor şi legumelor proaspete.
Au fost notificate, de către Punctul Naţional de Contact al României din cadrul ANSVSA, celelalte autorităţi implicate în cadrul RASFF, respectiv Ministerul Sănătaţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pentru monitorizarea şi demararea procedurilor specifice interne legate de această situaţie de criză.
Reguli de igienă, pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea:
• spălarea temeinică a mâinilor cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după atingerea animalelor s