A preluat ştafeta de la Rijkaard şi a dus o echipă deja formată spre perfecţiune, făcînd din Barca un mit modern al fotbalului-spectacol. Are doar 40 de ani şi multe trofee de cîştigat
Nu au trecut nici trei ani de cînd Barcelona făcea un pariu riscant. Cu ochii închişi, a mizat pe un novice, promovat de la "satelit" în locul lui Rijkaard, pentru a revitaliza o echipă care termina La Liga pe locul 3, la 18 puncte de Real Madrid. Fratele mai mare al lui Xavi, Iniesta şi Puyol, cum putea fi considerat Guardiola la 37 de ani, a devenit biletul către glorie tras de catalani. Dar n-a fost loterie!
Pentru că Pep a preluat din mers o trupă deja formată de către predecesorul său olandez, a păstrat stilul ofensiv, a sudat relaţiile de joc şi a dat credit total celor crescuţi în propria pepinieră, implantînd pe posturile vulnerabile piesele potrivite. N-a făcut o echipă fără defecte, dar a reuşit să breveteze tiki-taka. Un joc aparent simplu, dintr-o atingere, uneori lent şi alteori rapid, care irită şi slăbeşte orice adversar. Pase scurte, triunghiuri şi acţiuni în valuri distrugătoare finalizate de aproape toţi jucătorii.
Aşa a restaurat Pep dominaţia internă a Barcei şi a arătat Europei cine-i şeful. A cucerit două Ligi, egalîndu-l pe Ferguson, învinsul de pe Wembley, şi l-a depăşit totodată în precocitate pe duşmanul Mourinho, pe care l-a umilit în teribila serie El Clasico. Dacă mai ia Supercupa Spaniei şi apoi pe cea a Europei, Guardiola îl va egala şi pe marele Cruyff, devenind noua legendă a clubului catalan.
10 trofee din 13 posibile a cîştigat Guardiola în 3 sezoane ca antrenor al Barcei: 3 titluri, o Cupă şi 2 Supercupe ale Spaniei plus 2 Ligi, o Supercupă a Europei şi un Mondial al cluburilor
"Mă simt privilegiat să antrenez această echipă şi nu pot decît să le mulţumesc jucătorilor. Messi e unic şi