Reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale agricultorilor susţin că „vremea nefavorabilă şi contextul internaţional” vor majora preţurile la alimente cu 3-5%. Preţurile la alimente ar putea creşte în următoarele două-trei luni. Agricultorii reclamă de asemenea, că majorările de preţuri se datorează şi lipsei de „strategii coerente” a Ministerului Agriculturii şi au solicitat demisia ministrului Valeriu Tabără.
Plafonari, nu majorări
Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea ne-a declarat că „nu ar exista o motivaţie pentru scumpiri în perioada următoare”, eventual, din toamnă s-ar putea discuta, în funcţie de recoltă, de majorări de preţuri.
„În industra cărnii, procesatorii au fost nevoitţi să facă unele majorări, 5-8%. O parte din procesatori au aplicat deja majorările, alţii urmează să o facă. Însă aceste majorări sunt ca urmare a majorării preţului la materia primă (de exemplu grâu), încă de anul trecut. De eventuale scumpiri am putea discuta după recoltă, în toamnă. Piaţa deja nu poate absorbi alte scumpiri, puterea de cumpărare e scăzută. Preţurile se vor plafona în perioada următoare, nu vor fi creşteri.”, ne-a declarat Sorin Minea.
Anunţarea unor majorări de preţuri, nesusţinte prin argumente pot forţa însă creşteri de preţuri pe piaţă, spun specialiştii.
Importuri mari
„Pot exista situaţii în care comercianţii ar putea profita de astfel de anunţuri. Pot apărea unele speculaţii nedorite, creşteri artificiale de preţuri. Eu nu cred că vor urma scumpiri în perioada următoare. Preţurile la noi sunt mai puţin influenţate de producţia autohtonă, pentru că importurile sunt în continuare foarte mari. Dacă vor fi efecte ale secetei în Europa, pentru producătorii de la noi va fi bine pentru că vor avea ce vinde afară, la preţuri care se practică în UE”, a mai precizat preşedintele Romalimenta.
De asemenea, preş