A renunţat la tocuri, a îmbrăcat salopetă, mască şi mănuşi apicole şi s-a apucat de business. Este cazul unei tinere din Hârtopul Mare, Criuleni, care are 220 de stupi. De trei ani, Victoria Branişte (25 de ani)continuă îndeletnicirea tatălui său, care este prisăcar cu tradiţie.
„Albinuţa fermecată" este o afacere cunoscută nu doar în Hârtopul Mare, ci şi în tot raionul Criuleni, mai ales că proprietara, Victoria Branişte, este printre puţinele femei care se ocupă profesionist de apicultură, şi încă la o vârstă atât de tânără. Pe Victoria o găseşti aproape întotdeauna printre stupi, alergând ca o albinuţă şi îngrijindu-şi „suratele". Totul a pornit însă acum câţiva ani, de la marea pasiune pentru natură, care, în timp s-a transformat într-o afacere profitabilă. „Ideea mi-a apărut demult, dar n-aveam studiile necesare.
La început, era o îndeletnicire de familie, cu câţiva stupi, produceam miere mai mult pentru noi. Dar m-am ambiţionat să fac din asta un business. Am dorit să demonstrez că şi tinerii pot deschide o afacere în mediul rural, care să le aducă profit", a spus tânara. A cumpărat iniţial 50 de stupi, iar în prezent prisaca sa din Hârtopul Mare numără 220 de familii de albine.
Numele întreprinderii, „Albinuţa Fermecată", nu a fost ales la întâmplare. „Intr-o zi posomorâtă, când aveam şi dificultăţi financiare, stăteam la fereastră şi mă rugam să iasă soarele şi să se întâmple o minune. Atunci am decis cum îmi voi «boteza» afacerea", explică Victoria. Datorită cunoştinţelor pe care le-a acumulat pe parcursul anilor de studii, i-a fost uşor să-şi deschidă business-ul. „Am participat la Programul Naţional de
Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET) şi am obţinut un credit, parţial nerambursabil, pentru a procura utilaj pentru un atelier de tâmplărie. În sezonul cald al anului producem miere şi regine de prăsilă, iar în sezonul rece meşterim