Clasa politică franceză e confruntată cu un nou scandal sexual. Georges Tron, secretar de stat pe relaţia cu funcţionarii publici, a fost constrâns să demisioneze duminică după ce două femei, foste colaboratoare, au depus plângere la poliţie pentru "hărţuire sexuală". "Cui îi vine rândul acum?" e o întrebare pe care şi-o pun probabil mulţi politicieni francezi. Macismul, acest sentiment că bărbatului politic francez i se cuvine aproape totul, mai ales din partea unei femei, pare a fi un sentiment destul de mult împărtăşit.
Parchetul a decis săptămâna trecută să lanseze o anchetă preliminară, lăsându-i astfel puţină marjă de manevră demnitarului de la Paris. Afacerea DSK la stânga, scandalul Tron la dreapta - clasa politică franceză, în particular cea masculină, pare că se bizuia până acum pe un soi de sentiment de impunitate.
"Cui îi vine rândul acum?" e o întrebare pe care şi-o pun probabil mulţi politicieni francezi. Macismul, acest sentiment că bărbatului politic francez i se cuvine aproape totul, mai ales din partea unei femei, pare a fi un sentiment destul de mult împărtăşit. "Păi aşa îmbrăcată cum eşti, nu-i de mirare că o să fii violată" sau "Ce caută o femeie - în speţă Cristine Lagarde - în fruntea FMI-ului?" sunt doar două din remarcile sexiste auzite recent pe culoarele parlametului francez şi făcute publice de presă.
Ziarele nu mai ezită astăzi să publice astfel de mărturii, inclusiv ale unor înalţi demnitari - ministrul francez al sporturilor, o femeie, Chantal Jouanno, a recunoscut recent că nu mai intră în hemiciclul Parlamentului în fustă de teamă să n-audă pe la spate remarci grosolane - şi mulţi uită că este campioană mondială la karaté.
"Mulţi bărbati ar trebui să meargă cu capul plecat" afirma duminică Rachida Dati, fost ministru al justiţiei, aluzie la faptul că numeroşi oamei politici de la Paris ar avea conştinţa