Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat că în România nu au ajuns loturi de castraveţi din Spania de la care au apărut infecţiile cu bacteria E.coli. Potrivit oficialităţilor cei care s-au îmbolnăvit nu au spălat bine legumele înainte de a le consuma.
Potrivit BBC, în Germania cel puţin zece oameni au murit din cauza răspândirii bacteriei E.coli, depistată în castraveţi. Cazuri de infecţie cu bacteria E.coli. au fost depistate şi în Suedia, Danemarca, Olanda şi Marea Britanie, dar la persoane care au călătorit în Germania.
Toate Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din România monitorizează în continuare lanţurile de magazine, în special legumele bio, crescute cu îngrăşământ natural, cele de la care pot apărea infecţiile cu E.coli, informează un comunicat al instituţiei.
"Menţionăm că ţara noastră, în cadrul comerţului intracomunitar, nu a primit loturi din acest tip de legumă", au precizat autorităţile.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a atras atenţia că infectarea celor aproximativ 200 de persoane din Germania cu bacteria Escherichia coli (E.coli) s-a produs din cauză că nu s-au resoectat normele elementare de igienă în cazul consumului unor castraveţi-bio import Spania, adică spălarea lor sub jet de apă.
"Pentru a lămuri şi mai bine populaţia României, trebuie să spunem că, practic, în acest caz nu este vorba de o problemă de siguranţă a alimentelor propriu-zisă, ci de o problemă în respectarea unor norme minime de igienă în cadrul manipulării şi consumării acestor legume crescute bio, cum sunt spălarea lor sub jet de apă, spălarea mâinilor şi a eventualelor ustensile după manipularea acestui tip de legume etc. Lucruri normale, pe care le învăţăm de mici în familie şi la şcoală, dar pe care uneori le uităm! De aceea, rea