Marile oferte publice de actiuni (IPO) desfasurate in 2011 pe bursele internationale au atras un interes ridicat din partea investitorilor locali. Chiar si asa, foarte putini dintre acestia au reusit sa si subscrie actiuni ale unor companii precum LinkedIn, Glencore sau Yandex.
Pentru cei care au reusit sa subscrie in acest an actiuni in cadrul IPO-ului LinkedIn, castigurile au fost mai mult decat semnificative. Astfel compania a avut un debut spectaculos la New York, pretul stabilit pe parcursul primei zile de tranzactionare fiind cu 109,4% mai mare decat cel din oferta publica. Practic, o persoana care ar fi cumparat titluri LinkedIn de 100.000 de dolari in cadrul IPO-ului, ar fi putut sa isi vanda pachetul detinut in ziua listarii pentru mai bine de 200.000 de dolari.
Brokerii locali spun ca foarte putini investitori romani interesati au putut sa indeplineasca pragurile minime de subscriere impuse de consortiile internationale care au intermediat cele mai mari IPO-uri din acest an.
„Au existat persoane care au vrut sa subscrie la astfel de IPO-uri. Problema este ca in strainatate procedurile se desfasoara altfel decat in Romania, nu poate sa fie introdus chiar orice fel de ordin intr-o astfel de oferta. Daca nu faci parte din consortiul ce intermediaza un astfel de IPO sunt foarte mici sansele sa poti obtine actiuni, mai ales daca oferta este suprasubscrisa. Interes a fost si pe plan local, dar pana la urma nu am avut niciun subscriitor din Romania”, a declarat Valerian Ionescu, seful departamentului piete de capital din cadrul BCR.
Glencore, cel mai mare trader de marfuri la nivel mondial, s-a listat in luna mai pe bursele din Londra si Hong Kong. IPO-ul in valoare totala de circa 10 miliarde de dolari a fost suprasubscris de 3,92 ori la Hong Kong.
„Pe extern nu este ca la noi. Daca de exemplu vrei sa subscrii actiuni OMV p