Blocată în Parlament încă din legislatura trecută, legea privind statutul minorităţilor care vizează sporirea gradului de autonomie locală este motiv de dispută chiar între reprezentanţii UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară.
La finalul şedinţei de azi a Coaliţiei de guvernare, vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely a precizat că ia în calcul asumarea răspunderii Guvernului asupra proiectului, dacă dezbaterea este tergiversată în continuare în Parlament, deşi legea este gata în proporţie de 70%.
Potrivit protocolului Coaliţiei, statul minorităţilor trebuie adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, până la sfârşitul acestei sesiuni, respectiv până la sfârşitul lunii iunie. „Nici vorba de aşa ceva. Nu am discutat despre asumarea răspunderii Guvernului pentru că aşa ceva nici nu este posibil câtă vreme proiectul este deja în dezbaterea Parlamentului. Nu discutăm despre lucruri imposibile", a comentat pentru „Adevărul" Varujan Pambuccian, liderul minirităţilor naţionale altele decât cea maghiară.
Pambuccian, care a participat la şedinţa Coaliţiei alături de Laszlo Borbely, a precizat că proiectul este în stadiu avansat la comisia de resort a Camerei. „Mai sunt doar câte puncte tehnice asupra cărora noi şi UDMR trebuie să ajungem la un acord", a susţinut Pambuccian, precizând că acestea vor fi analizate de reprezentanţii celor două gurpuri în aceste zile. Totuşi, având în vedere că după aceste discuţii, urmează dezbaterile din comisie pentru elaborarea raportului final şi abia apoi votul plenului, Pambuccian nu a putut spune dacă deputaţii se vor încadra în termenul prevăzut de protocolul Coaliţiei.
Precedentul Legii Educaţiei
Asumarea răspunderii, la presiunea UDMR, nu ar fi totuşi fără precedent. Guvernul a recurs la aceeaşi soluţie de avarie când a fost vorba de o altă revendicare a Uniunii, cea legată