Bacteria E. Coli din castraveți face noi victime: 14 nemţi au murit şi 1200 sunt infectaţi, scrie bbc.co.uk. Şi în Europa, numărul îmbolnăvirilor este în creştere, iar mulți bolnavi și-au pierdut deja funcția renală. Experţii Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile spun că Europa se confruntă cu cea mai mare epidemie bacteriană in istorie. Sursa: REUTERS
După modelul Germaniei, Cehia, Austria și Ungaria au golit rafturile magazinelor de castraveți, roșii și salată, pentru a preveni răspândirea epidemiei bacteriene. România, nefiind importatoare, nu e afectată.
Din câteva landuri din nordul Germaniei, bacteria şi-a făcut rapid loc în întreaga ţară şi dincolo de graniţe, în Danemarca, Suedia, Marea Britanie, Austria, Luxemburg, Ungaria şi, mai nou, Cehia.
Autoritățile cehe susțin că au au scos de la vânzare mai multe loturi de castraveți organice, iar cele austriece spun că s-au debarasat de legumele suspecte din 33 de magazine, în urma interdicției primite prin sistemul de alarmă comun al Uniunii Europene. Cum o parte dintre legumele în cauză au fost deja vândute, populația a primit recomandări să nu consume legumele și să le arunce imediat.
În prezent, Spania a sistat exporturile şi a demarat o serie de investigaţii pentru a stabili sursa celei mai mari epidemii bacteriene care a lovit Europa, relatează BBC.
Autorităţile şi medicii spun că românii sunt în afara oricărui pericol dar, în ciuda garanţiilor, panica s-a răspândit şi la noi în ţară.
Cea mai mare epidemie bacteriană
Primele cazuri de infecții cu Escherichia Coli au apărut acum două săptămâni în landurile din nordul Germaniei, dar s-au răspândit rapid dincolo de graniţe. Analizele de laborator au arătat că îmbolnăvirile au fost cauzate de castraveţii importaţi din Spania, dar, între timp, sunt testate și alte legume.