Începând de acum, personalul medical din Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău nu mai are voie să poarte inele, ceasuri de mână, unghii vopsite sau false. Aceste condiţii vor fi introduse într-un regulament
Rezoluţia este rezultatul campaniei „Salvează vieţi spălându-te pe mâini”, demarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi implementată în Sălaj cu ajutorul fundaţiei britanice Medical Support in Romania (MSR).
Reprezentanţii MSR, managerul spitalului, Ioan Mureşan, medici şi asistenţi din spitalul din Zalău au spus că această campanie a avut ca scop prevenirea infecţiilor nosocomiale (intraspitaliceşti) prin îmbunătăţirea tehnicii de spălare a mâinilor. Cu ajutorul unui aparat cu ultraviolet, donat spitalului de către MSR, se poate vedea cât de eficient şi-au spălat mâinile cadrele medicale. Rezultatul a fost că această operaţiune nu este făcută în general aşa cum trebuie, rămânând zone pe mâini care păstrează germeni ce pot fi transmişi de la un pacient la altul.
Injecţiile, ultima opţiune
O lună au la dispoziţie secţiile spitalului de a implementa ceea ce au învăţat în campanie, iar după aceea se va face o evaluare a personalului, ca un concurs între secţii, pentru a se vedea dacă medicii, asistenţii şi infirmierii respectă această regulă.
„Este mai important spălatul pe mâini decât dezinfectatul saloanelor. Cu mâinile pot fi transmise infecţiile de la un pacient la altul, atunci când bariera naturală împotriva infecţiilor, pielea, este întreruptă de folosirea acelor pentru injecţii”, afirmă una dintre reprezentantele MSR, Carole Hallam. Potrivit afirmaţiile sale, britanicii evită pe cât posibil folosirea injecţiilor şi perfuziilor, dacă tratamentul se poate face oral, tocmai pentru a nu transmite infecţii pe această cale.
Cadrele medicale vor fi verificate
În spital există un compartiment specializa