Ingineria, IT-ul, vânzările, resursele umane şi consultanţa sunt câteva dintre domeniile în care, conform specialiştilor, vor exista oferte generoase de angajare în anii următori. Sursa: ARHIVA EVZ
Cu o piaţă a muncii încă amorţită, în care singurii care îşi găsesc uşor un serviciu sunt specialiştii IT, este greu de spus ce şanse de angajare vor avea tinerii care încep acum facultatea. Câţiva experţi în resurse umane au încercat să estimeze pentru Evenimentul zilei ce fel de specialişti vor căuta angajatorii peste trei ani.
Nu vă feriţi de profilul real
Domeniul IT, cel mai puţin afectat de criza economică, va prospera în următorii ani. Vlad Posea, coordonator naţional "Stagii pe Bune" spune că piaţa nu va fi saturată în acest domeniu pentru că numărul specialiştilor este mic.
"Este un domeniu dificil, iar cei mai mulţi tineri se îndreaptă spre cele mai uşoare, cum ar fi sociologia sau ştiinţele economice".
Concurenţa înregistrată la facultăţi în ultimii ani a confirmat interesul redus al tinerilor pentru profilul real. Dragoş Gheban, Business Development Manager la Catalyst Solutions, este de părere că, pe măsură ce se va dezvolta economia, ne vom confrunta cu o lipsă acută de absolvenţi ai profilurilor reale.
Şi la stat, şi la privat
Angajările în instituţiile de stat sunt în acest moment sistate, ceea ce i-ar putea face pe tineri să fie reticenţi în alegerea unei specializări care îi pregăteşte pentru statutul de bugetari. Putem aminti aici medicii, profesorii, poliţiştii, asistenţii sociali.
Bogdana Zincă, consultant resurse umane, este optimistă şi spune că angajările la stat nu vor mai fi problematice în trei ani. Cât despre mediul privat, ea estimează că oferta de joburi va fi mare cu precădere în domeniile ce presupun specializări tehnice, dar şi în marketing, vânzări,