La opt luni de când în pădurile de lângă Popricani au fost descoperite oseminte ale evreilor ucişi în pogromul de la Iaşi din 1941, ştiinţa a putut să determine numărul de cadavre găsite în groapa comună.
„Rezultatele mult aşteptate de la Institutul de Medicină Legală Iaşi şi expertiza au confirmat existenţa a 36 de schelete: 12 copii, 9 femei şi 15 bărbaţi!", a explicat Elisabeth Ungureanu, reprezentant al Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România-Elie Wiesel.
Rămăşiţele umane se află acum înhumate într-o groapă comună din cimitirul evreiesc din cartierul Păcurari. La procesiunea religioasă, care a avut loc la începutul lunii aprilie, au fost prezenţi oaspeţi de seamă, printre care cinci rabini din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, precum şi Dan Ben Eliezer, ambasadorul Israelului în România.
Daţi click pe imaginile de mai sus pentru imagini de la înhumarea cu rabini a rămăşiţelor evreilor ucişi la Popricani
Înhumarea zecilor de evrei ucişi în urmă cu 70 de ani lângă Iaşi a ajuns în presa internaţională
Conform cercetărilor efectuate înainte de efectuarea săpăturilor din pădurea de lângă Popricani, s-a stabilit că este vorba despre masacrul comis de Armata Română în 1941, când în pădurile din nordul Iaşiului au fost executaţi peste 100 de evrei, printre care femei şi copii. „Evreii au fost obligaţi să-şi sape singuri gropile, apoi au fost dezbrăcaţi, împuşcaţi şi aruncaţi înăuntru, fără să se ţină cont că erau bărbaţi, femei sau copii", a precizat Elisabeth Ungureanu.