Germania aanuntat ca va inchide, pana in 2022, toate centralele termice. LaBucuresti, autoritatile pregatesc constructia a inca doua noi reactoare laCernavoda si viseaza la planurile unei noi centrale, pe Dunare sau pe raulSomes. Cat de real este pericolul nuclear?
Germania va renunta complet la energia nucleara pana in 2022. Ministrul Mediului, Norbert Rottgen, a declarat, luni, ca pana atunci vor fi inchise toate cele 17 reactoare nucleare din tara.
"Coalitia a ajuns la un acord privind politica energetica. In ceea ce priveste energia nucleara, acordul prevede ca sapte dintre cele mai vechi reactoare, afectate de moratoriu (inchise in martie - n.r.), si centrala nucleara Kruemmel nu isi vor relua activitatea. Un al doilea grup de sase reactoare vor fi scoase din uz pana in 2021, iar restul de trei pana in 2022", a spus Rottgen, la finalul sedintei Coalitiei de guvernare.
Decizia vine pe fondul temerilor privind pericolul nuclear, amplificate dupa accidentul nuclear de la centrala Fukushima, din Japonia. Zeci de mii de germani au iesit, de atunci, in strada si au cerut inchiderea centralelor nucleare.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat, atunci, ca guvernul a decis trecerea rapida la "era energiei regenerabile".
Germania isi asigura, in prezent, 23% din necesarul energetic din sectorul nuclear, energia nucleara va fi inlocuita, treptate, de energia nepoluanta, in special cea eoliana. Banca de stat KfW a lansat, deja, in aceasta primavara un program de creditare pentru proiectele eoliene marine, in valoare de 5 miliarde de euro.
Totodata, autoritatile de la Berlin vor sa incurajeze economia de energie, inclusiv prin conditionarea unor facilitati fiscale de eficacitatea energetica.
Romanii viseaza la noi reactoare
In timp ce Germania a decis sa elimine din fasa pericolul nuclear