Volumul de muncă al personalul auxiliar din instanţe (n.r. – grefieri, grefieri statiscieni, grefieri arhivari, grefieri documentarişti, grefieri registratori şi specialişti IT) creşte de la o zi la alta, iar în ciuda repetatelor solicitări de suplimentare de personal adresate Ministerului Justiţiei, situaţia a rămas neschimbată. Volumul de muncă al personalul auxiliar din instanţe (n.r. – grefieri, grefieri statiscieni, grefieri arhivari, grefieri documentarişti, grefieri registratori şi specialişti IT) creşte de la o zi la alta, iar în ciuda repetatelor solicitări de suplimentare de personal adresate Ministerului Justiţiei, situaţia a rămas neschimbată.
Conform unui comunicat remis presei luni de Tribunalul Bucureşti, Ministerul Justiţiei ignoră starea de fapt a resurselor de personal auxiliar din instanţele bucureştene, fapt care ar putea arunca în colaps sistemul judiciar românesc. ”Tribunalul Bucureşti este una dintre instanţele cu cel mai mare volum de activitate din ţară, pentru care însă schema de personal auxiliar nu a mai fost regândită din anii '90, deşi an de an s-a învederat sporirea constantă a numărului de cauze şi necesitatea adaptării numărului de personal existent la realităţile prezente", se arată în comunicatul citat.
Mai mult, în acelaşi document se mai spune că Ministerul Justiţiei pierde din vedere faptul că pentru majoritatea compartimentelor direct implicate în lucrul cu publicul şi în gestiunea administrativă a resurselor nu a fost alocat personal de funcţionare în schemă, conducerea Tribunalului Bucureşti fiind nevoită să utilizeze grefieri în munca din biroul resurse umane, în relaţia cu experţii judiciari şi traducătorii, în asigurarea comunicării zilnice cu solicitanţii din zona partidelor politice şi ai organizaţiilor non guvernamentale.
”În registraturile Tribunalului Bucureşti unde se înregistrează în medie câte 1.000 d