Proiectul „Competent”, iniţiat de Asociaţia Comunelor din România, se derulează în 35 de localităţi din ţară, dintre care cinci sunt din Dâmboviţa. Femeile care nu au avut niciodată serviciu, persoanele cu dizabilităţi, romii şi locuitorii de la sate care trăiesc din ajutor social vor fi învăţate să comunice şi să utilizeze calculatorul, pentru a le spori şansele de angajare.
Asociaţia Comunelor din România, condusă de un primar din judeţul nostru, a reuşit să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru derularea unor activităţi de formare profesională în sprijinul populaţiei defavorizate din mediul rural: femei casnice, persoane cu dizabilităţi, rromi şi locuitori care trăiesc din ajutorul minim garantat acordat de stat.
Proiectul „Competent” se va derula în 35 de comune din şapte judeţe: Cluj, Neamţ, Dolj, Olt, Ialomiţa, Constanţa şi Dâmboviţa. Cele 200 de persoane vulnerabile care vor fi instruite în Dâmboviţa sunt din localităţile Vulcana Băi, Cojasca, Şotânga, Finta şi Doiceşti. „În toate aceste comune sunt mari probleme din punct de vedere economic. La Şotânga, spre exemplu, şomajul depăşeşte 30%. Acest program este o şansă pentru beneficiari, care vor fi pregătiţi să intre pe piaţa muncii”, spune Constantin Stroe, edilul de la Şotânga.
70 de întâlniri cu posibili angajatori
Valoarea proiectului, care va fi finalizat în octombrie 2012, depăşeşte 6,8 milioane de lei. În luna iunie urmează să fie selectate cele 1400 de persoane care vor fi incluse în programul de instruire pentru dobândirea competenţelor comune identificate printr-un studiu de piaţă: comunicare eficientă, orientare spre client, utilizarea calculatorului.
„Angajabilitatea şi competitivitatea nu mai depind doar de calificările pentru postul la care aplică, ci şi de abilitatea oamenilor de a se adapta la noile cerinţe ale angajatorilor, care sunt în căutare de