“Legea Capitalei” vizează direct primarii de sector, pe care i-ar transforma în viceprimari subordonaţi primarului general. Acum, fiecare edil este “stăpân” în propriul sector. Cel mai important lucru pe care l-ar pierde primarii ar fi calitatea de ordonatori principali de credit, adică nu ar mai putea cheltui bugetul după bunul plac.
Fiecare primar îşi administrează sectorul aşa cum vrea, pentru că au autonomie, buget propriu şi un consiliu local care aprobă sau nu proiectele. Aşa se face că unii primari mai harnici au reuşit să le confere alegătorilor săi condiţii mai bune de viaţă, infrastructură mai solidă şi, în funcţie de cât de generos e bugetul, anumite scutiri la plăţi precum cele pentru reabilitarea termică a blocurilor.
Astfel, bucureşteanul, plătitor de taxe, poate avea parte de curăţenie pe strada lui doar dacă are norocul de a nimeri într-un sector cu bugetul gras.
Disciplină financiară
Proiectul de Lege al Capitalei, spun iniţiatorii săi, membrii PDL, ar da şanse egale tuturor bucureştenilor: bugetele tuturor sectoarelor s-ar uni, iar din bugetul comun s-ar aloca bani fiecărui sector în parte, după necesităţi. „Asta ar însemna că fiecare primar de sector trebuie să dea socoteală pentru fiecare ban cheltuit, nu aşa cum se întâmplă acum când se cheltuiesc sume enorme pe panseluţe sau alte lucrări. Capitolele de cheltuieli vor fi aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi se va instaura o disciplină financiară”, a declarat pentru „Adevărul”, Vasile Gherasim, iniţiatorul proiectul Legea Capitalei.
“Dacă n-aş fi primar, aş fi consilier”
Alexandru Ichim, prutătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1 spune însă că, dacă ar fi ca cineva să piardă ceva de pe urma aplicării Legii Capitalei, aceştia ar fi bucureştenii şi nu primarul.
„Se revine la sistemul din anul 2000, în loc să se meargă înaint