Seism în industria atomilor după ce Germania a decis să renunţe la energia nucleară. În urma unei reuniuni guvernamentale, echipa cancelarei Angela Merkel a anunţat luni că ţara îşi va închide ultima centrală atomică în 2022. Decizia, influenţată de tragedia de la centrala atomo-electrică de la Fukushima din Japonia, reprezintă un viraj de 180 de grade pentru guvernul Merkel care nu demult hotărâse, dimpotrivă, să prelungească viaţa centralelor cele mai vechi din Germania.
Germania dispune astăzi de 17 reactoare nucleare. 7 dintre ele au fost oprite provizoriu după accidentul de la Fukushima, un al 8-lea era la repaus deja de mai multă vreme din cazua unor pene cu repetiţie. 6 din cele care rămân în funcţiune se vor opri în 2012 iar ultimele trei, cele de construcţie recentă, vor funcţiona încă un an, adică până în 2022. "Data este definitivă, nu există nicio clauză de reexaminare" a precizat ministrul german al mediului. Până la închiderea în luna martie a celor 7 reactoare vechi, atomul furniza Germaniei 23 la sută din energia electrică. Ce va face Germania după 2022?
Ce se va întâmpla de acum încolo, care-i programul de "ieşire din nuclear" a Germaniei? Pentru moment, coaliţia la putere la Berlin a decis să menţină unul din cele mai vechi opt reactoare - cele deci oprite deja astăzi - în stare de veghe până în 2013 pentru a-l relansa la nevoie în cazul în care energiile regenerabile sau combustibilii fosili nu vor permite umplerea golului lăsat de diminuarea producţiei nucleare.
Apoi, Germania îşi propune să-şi diminueze în următorul deceniu consumul de curent electric cu 10 la sută. Tot în acest răgaz, Berlinul vrea să-şi reducă cu 40 de procente emisiile de gaze cu efect de seră. Pe scurt, doamna Angela Merkel este ambiţioasă şi mai ales mizează mult pe energia eoliană, pe centralele construite în Marea Baltică. Chiar şi cu aceste obiec