Este vorba despre unul din proiectele educaționale și de incluziune socială pe care Penitenciarul Severin le va implementa în viitor. Modelul a fost deja experimentat cu succes în Portugalia, dar și în câteva orașe din România.
Proiectul național „Creșterea șanselor de incluziune socială”, ce se referă la deținuții din penitenciarele țării, va însemna pentru Penitenciarul din Severin demararea mai multor programe sociale, unele dintre ele desfășurate în premieră.
Spre exemplu, tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani vor putea, pe bază de voluntariat, să vadă pe pielea lor cum arată o zi după gratii și să treacă prin toate etapele încarcerării..
„Noi avem de ales între mai multe programe de acest gen, însă cel mai probabil îl vom alege pe acesta, „O zi după gratii-Învățăm din greșeli”, pentru că e ceva inedit și cred că va avea un impact mare asupra participanților”, ne-a spus Petrișor Ridiche, directorul adjunct al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin.
„Eu aș fi dispus la o experiență de acest gen. Cred că în realitate, viața deținuților e altfel decât o vedem noi din afară și aș fi curios să văd cum e, ce simți în acele momente. Probabil, după o astfel de experiență, voi face totul să nu ajung acolo”, ne-a spus, zâmbind, Ionuț Hapagiu, elev în clasa a XI-a.
Conferință la Godeanu
Totodată, în acest week-end, comuna Godeanu a găzduit conferința „Validarea cunoștințelor dobândite prin experiență”, care are ca scop promovarea incluziunii sociale, un alt proiect din grupul celor ce urmează să fie implementate de Penitenciar.
Cele 15 persoane private de libertate care au participat la eveniment și care au desfășurat acțiuni de voluntariat, au primit diplome din partea organizatorilor.
„Ne propunem promovarea formelor de parteneriat public-privat, grupând serviciile responsabile pentru a pregăti reintegrarea acest