Castraveţii bio din Spania, suspectaţi că ar fi cauzat infectarea cu bacteria Escherichia coli a 200 de persoane din Germania, nu au ajuns în România, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare.
În cazurile apărute în Germania, infectarea a fost posibilă din cauza faptului că persoanele afectate nu au respectat normele minime de igienă în cazul consumului acestor legume, respectiv spălarea lor sub jet de apă, potrivit autorităţilor sanitare veterinare germane.
“Ţara noastră, în cadrul comerţului intracomunitar, nu a primit loturi din acest tip de legumă”, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Inspectorii sanitar-veterinari monitorizează magazinele cu legume bio
Conducerea ANSVSA a dispus operativ tuturor Direcţiilor Sanitare Veterinare judeţene să monitorizeze în continuare lanţurile de magazine, focusat pe legumele bio, crescute cu îngrăşământ natural, cele de la care pot apărea infecţiile cu E.coli în cazul în care acestea nu sunt spălate bine sub jet de apă.
“Pentru a lămuri şi mai bine populaţia României, trebuie să spunem că, practic, în acest caz nu este vorba de o problemă de siguranţă a alimentelor propriu-zisă ci de o problemă în respectarea unor norme minime de igienă în cadrul manipulării şi consumării acestor legume crescute bio, cum sunt spălarea lor sub jet de apă, spălarea mâinilor şi a eventualelor ustensile după manipularea acestui tip de legume. Lucruri normale, pe care le învăţăm de mici în familie şi la şcoală, dar pe care uneori le uităm!
De aceea reamintim că, mai ales în această perioadă când consumăm multe legume proaspete, trebuie să le spălăm sub jet de apă înainte de a le consuma şi trebuie să ne spălăm pe mâini, mai ales în cazul copiilor, bătrânilor şi persoanele bolnave, cu imunitatea mai scăzută, deoarece mai ales în cazurile