Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, castraveţii care conţin bacteria E.Coli din Spania nu au fost importaţi în ţara noastră . Autorităţile române fac totuşi verificări pentru a se asigura că nu există niciun fel de probleme. Până în acest moment, castraveţii contaminaţi au ajuns în Cehia, Austria, Ungaria şi Luxemburg.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au anunţat aseară, printr-un comunicat remis redacţiei
Adevărul de Seară“ că nu avem, în momentul de faţă, motive să ne temem de castraveţii contaminaţi, întrucât aceştia nu au ajuns încă pe piaţa din România. „Menţionăm că ţara noastră, în cadrul comerţului intracomunitar, nu a primit loturi din acest tip de legumă“, se arată în informare.
Conform datelor funrnizate de autorităţile sanitare veterinare nemţeşti colegilor lor de la Bucureşti, infectarea a peste 200 de persoane din Germania cu bacteria Escherichia coli, prescurtat E.coli, a fost posibilă din cauza faptului că „respectivele persoane nu au respectat normele minime de igienă în cazul consumului unor castraveţi-bio import Spania, respectiv spălarea lor sub jet de apă“.
Controale în pieţe
În momentul de faţă autorităţile române au intrat în alertă. Astfel angajaţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din toată ţara monitorizează în continuare lanţurile de magazine, focusându-se pe toate legumele bio, crescute cu îngrăşământ natural, cele de la care pot apărea infecţiile cu E.coli.
Preşedintele ANSVSA, dr. Radu Roatiş-Cheţan a declarat că oamenii trebuie să respecte, în primul rand, normele minime de igienă. „Pentru a lămuri şi mai bine populaţia României, trebuie să spunem că, practic, în acest caz nu este vorba de o problemă de siguranţă a alimentelor propriu-zisă ci de o problemă în respectarea unor norme minime de ig