Pentru siguranţa locuitorilor din zona Vâlcei, din Chelinţa, se efectuează de către specialişti în geologie şi topografie un studiu complex al alunecării de teren pentru a putea stabili măsurile care trebuie luate în vederea consolidării terenului şi opririi fenomenului de aluncare.
La faţa locului s-a deplasat geologul Sorin Zaharia, împreună cu specialişti în geologie şi topografie, inclusiv din Cluj Napoca, care au analizat situaţia şi vor întocmi un material în care va fi prezentată situaţia existentă, dar şi propuneri concrete pentru efectuarea unor lucrări de stabilizare a zonei.
„Noi dorim să identificăm o alternativă de urgenţă la propunerea de strămutare şi evacuare a persoanelor afectate de alunecarea de teren la Chelinţa. Ştim că acele locuinţe nu au autorizaţie de construcţie, însă acum pentru noi prioritatea o reprezintă viaţa cetăţenilor din zona respectivă, siguranţa lor şi evitarea producerii unor evenimente care să le pună în pericol existenţa, traiul şi bunurile materiale“, a declarat Sandu Pocol, prefectul de maramureş.
Din primele informaţii furnizate de specialişti, în anii 1970-1975, în zonă au mai fost mişcări ale pământului care au contribuit la producerea a două alunecări consecutive de teren. S-a identificat faptul că apa de la cişmea se infiltrează în pământ şi contribuie la instabilitatea terenului, iar pentru stabilizarea terenului trebuie efectuate lucrări de nivelare. Specialiştii în domeniu vor finaliza studiul la sfârşitul acestei săptămâni şi vor prezenta toate datele prefectului de Maramureş.